Detail aktuality

4. 5. 2020 ·Božena Soukalová

Zásady zdravého stravování ve školní jídelně

4 4.5. 2020

                                            ZÁSADY  ZDRAVÉHO  STRAVOVÁNÍ

                                                     VE  ŠKOLNÍ  JÍDELNĚ

 

Polévky

  • Preferujeme zeleninové polévky nebo polévky se zeleninou s rozmanitými obilninovými zavářkami (  kuskus, bulgur).
  • Luštěniny nemusí být vždy hlavní složkou v polévce, ale využíváme i luštěninové zavářky, luštěniny jsou tak lépe stravitelné.  
  • U vývarů preferujeme zeleninové vývary, masové vývary užíváme umírněně. Nepoužíváme vývary z uzeného masa a uzených kostí.

Hlavní jídla

  • Preferujeme drůbeží maso, které je lépe stravitelné a má menší obsah tuků.
  • Rybí maso by se v jídelníčku mělo objevit alespoň 2x do měsíce.
  • Mezi „jiné“ druhy masa  zařazujeme maso králičí,krůtí apod.  
  • Bezmasé pokrmy zařazujeme většinou 1x týdně.
  • K bezmasému pokrmu není nutné přidávat masovou polévku, nevadí, pokud strávníci mají jeden den v týdnu lehčí bezmasý pokrm. V současné době je doporučeno plnit spotřební koš masa spíše ke spodní hranici (75 %) a luštěniny a zeleninu spíše k horní hranici. 

Přílohy

  • Usilujeme o to, aby přílohy byly v jídelním lístku rovnoměrně prostřídány.
  • Snažíme se využívat i méně obvyklé typy příloh jako

     například –  kuskus, ovesné vločky, kroupy, bulgur, jáhly apod.

  • U knedlíků  vedle klasické mouky využíváme i méně obvyklé druhy, např. cizrnové,  celozrnné a jiné zajímavé alternativy.

Další obecné zásady

  • Snažíme se nepřekračovat doporučení maximálně 2 smažených a 2 sladkých pokrmů v měsíci z důvodu prokázaného negativního vlivu na zdraví konzumentů.
  • Omezujeme používání uzenin v polévkách a hlavních jídlech z důvodu vysokého obsahu tuků a solí.
  • Snažíme se o to, aby každý den byla podána zelenina, ať již v polévce, hlavním pokrmu nebo salátu, jedině tak se strávníci naučí, že zelenina k jídlu neodmyslitelně patří. Nezapomínáme také na ovoce.
  • Celkové množství jednotlivých skupin potravin v jídelním lístku nám dle gramáže řeší spotřební koš.

 

Kontakty

  •   +420 325 531 387
  •   zsdvory@zsmsdvory.cz
  •   www.zsmsdvory.cz
  •   IČ: 70989630

Adresa školy

  •   ZŠ a MŠ Dvory, p.o.
  •   Dvory 40
  •   288 02 Nymburk

Provozní hodiny

  •   Provoz ŠD
  •   6:30 – 7:45 hod.
  •   12:00 – 16:00 hod.
  •   Provoz MŠ
  •   6:30 – 16:00 hod.

ŠJ – vydávání obědů

  •   Cizí str.
  •   11:15 – 11:30 hod.
  •   
  •   11:30 – 12:00 hod.
  •   
  •   12:00 – 13:00 hod.